BATL: Latvijas un Baltkrievijas sadarbībai transporta un loģistikas jomā ir liels potenciāls

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā nesen aizvadīti ikgadējās starptautiskās Transporta nedēļas pasākumi. Izstāde Minskā notiek 13. reizi, un jau kopš pirmās izstādes tajā ir arī Latvijas uzņēmumu stends. Transporta nedēļas pasākumos piedalījās arī biedrības Baltijas asociācija – Transports un loģistika (BATL) ietilpstošo uzņēmumu pārstāvji.

Starptautisko transporta izstādi Transports un loģistika kopā ar Baltkrievijas vicepremjeru atklāja Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits, kurš uzstājās arī konferences plenārsesijā Transporta un loģistikas sistēmas aktuālie virzieni: nacionālā un pasaules pieredze. Savukārt Transporta darbas grupas sēdē, kuru vadīja Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Reimanis, tika aktualizēti sadarbības jautājumi dzelzceļu, autotransporta, aviācijas un ceļu būvniecības jomā.

Tā kā viens no nozīmīgākajiem jautājumiem joprojām ir mūsu valsts un Baltkrievijas sadarbības iespējas un to tālāka attīstība transporta jomā, Baltkrievijas – Latvijas Lietišķās padomes sēdē, kā arī Baltkrievijas un Latvijas uzņēmēju apaļā galda diskusijā piedalījās arī BATL valdes loceklis, Baltkrievijas – Latvijas Lietišķās padomes loceklis Ivars Landmanis, AS Ventbunkers valdes priekšsēdētājs Alvis Hāze, AS Baltijas Ekspresis valdes priekšsēdētājs Māris Bremze, AS Ventspils tirdzniecības osta valdes priekšsēdētājs Valerijs Pašuta, SIA Noord Natie Ventspils terminals direktors Jānis Pauls, kā arī citu lielu, ar transporta un loģistikas jomu saistītu Latvijas uzņēmumu pārstāvji. Apaļā galda diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka Latvijas un Baltkrievijas perspektīvās sadarbības sfēras ir tranzīts un loģistikas pakalpojumi, kā arī auto, dzelzceļa un aviācijas transporta pārvadājumi.

BATL valdes loceklis Ivars Landmanis norāda, ka Transporta nedēļa Minskā uzņēmējiem ļāva nostiprināt jau esošās saites un rast jaunas sadarbības iespējas nākotnei. “Latvijas tranzīta nozarei labas partnerattiecības ar Baltkrieviju transporta un loģistikas jomā ir ļoti būtiskas un tām ir liels nākotnes potenciāls. Baltkrievija ir nozīmīgs reģions dzelzceļa kravu pārvadājumos, un uz savstarpēja izdevīguma principiem balstīta sadarbība ļaus veicināt arī Latvijas tranzīta nozares konkurētspēju starptautiskā mērogā. BATL ietilpstošie uzņēmumi jau ieguldījuši lielu darbu šīs sadarbības veicināšanā un darīs to arī turpmāk.”

Šogad izstādē piedalījās vairāk kā 70 uzņēmumi no 11 valstīm. Savukārt VIA Latvia stendā bija pārstāvēti vairāk nekā 20 mūsu valsts uzņēmumi.